EmekKadın

AKP’li Akdeniz Belediyesi 8 Mart’a katıldıkları gerekçesiyle 3 kadını Kod 29 ile işten çıkardı

İşten çıkarılan kadınlar hukuksal mücadele başlatacaklarını söyledi

Pandemi sürecinde işten çıkarılmalar yasaklansa da yasak kapsamı dışında bırakılan  “Kod 29” ile işten çıkarılan işçilerin sayıları giderek artıyor. İşçilerin sözleşmeleri, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesiyle feshediliyor. Bu maddeye dayandırılarak işten çıkarılan işçileri kıdem ve ihbar tazminatı alamazken işsizlik ödeneğinden de faydalanamıyorlar.

AKP’li Akdeniz Belediyesi’nde çalışan 3 kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için AKP’li Akdeniz Belediyesi tarafından 31 Mart’ta “Kod 29” öne sürülerek işten çıkarıldı. İşten çıkarma yasağına rağmen hukuksuz bir şekilde işlerine son verildiğini belirten kadınlar, “Kod-29’da” yer alan “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış” gerekçesinin doğru olmadığına dikkati çekerek, yaşanan adaletsizliğe karşı mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Bu kadınlardan 7 yıldır Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Birimi’nde, Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak 7 yıldır görev yapan Fatma Kılıç, önce temizlik görevlisi olarak sürgün edildi daha sonra “Kod 29” ile işten çıkarıldı.

“Bebeğimle birlikte mahvolduk”

6,5 aylık bebeği olduğu için temiz görevlisi olmayı kabul etmeyen Kılıç, belediye şirketi müdürünün kendisine “Doğurmasaydın, doğururken belediyeye mi sordun?” diye tepki gösterdiğini söyleyerek, tehdit ve mobbinge maruz kaldığını ifade etti.

Kılıç, 6,5 aylık bebeğiyle bir hafta boyunca şirket müdürüyle görüşebilmek için belediyeye gidip geldiğini, görevinden alındığı için odasını kullanamadığını belirterek, “Bir hafta boyunca belediyenin koridorlarında bebeğimle birlikte mahvolduk. Kimsenin umurunda da olmadı bu durum. Son olarak ‘Kod 29′ ile çıkarıldığımızı öğrendim. Bize gönderilen ihtarnamede, asılsız suçlamalar var. Bu suçlamalara karşı hukuksal süreci başlatacağız” dedi.

“Çalışmalara dahil edilmiyorduk”

Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde Peyzaj teknikeri olarak görev yapan Şükran Tamir de, 2012’den beri belediyede çalıştığını, 2018’de KHK ile belediyeden ihraç edildiğini ve verdiği hukuk mücadelesiyle 2020’de tekrardan belediyedeki işine başladığını dile getirdi. Mobbing, psikolojik baskı ve vasıfsız işlerde çalıştırma gibi durumlarla karşılaştığını ifade eden Tamir, 31 Mart’ta “Kod 29” ile işten çıkarıldıklarını söyledi.

AKP’li Akdeniz Belediyesi’nin her fırsatta kadın hassasiyetine değinilmesine rağmen bu durumun tam tersi pratikler sergilediklerini söyleyen Tamir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maalesef bu hassasiyet herkese uygulanmıyor. Özelikle Kürt kadınlar AKP’li belediyeler tarafından ciddi anlamda mobbing ve psikolojik baskıya maruz kalıyor.  Sürekli yapamadıkları işler dayatıyorlar.  8 Mart’a ilişkin belediyenin kadın çalışması vardı. Ancak orada yapılan çalışmalara dahil edilmiyorduk. Daha çok kendilerine yakın yeni aldıkları personeller bu çalışmaları yürüttü.”

“Hukuki süreç başlatacağız”

Belediye tarafından işine son verilen Berivan Akın ise “Kod 29 maddesi işçilerin başında bir sopa olarak kullanılıyor. Ben 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıktan sonra bunu sosyal medyamda paylaştım.  İki gün sonra hiçbir gerekçe sunulmadan görev yerim değiştirildi. Bana direk, ‘sokak süpürgesine gideceksin’ dediler. Kabul etmesem tutanak tutacaklarını söylediler. İzin aldıktan sonra eve gittim. Buna rağmen ertesi günü evime bir tutanak geldi. Tutanakta, ‘iş yerini terk etti’ diye yazıyordu. Bu adaletsiz uygulamalara karşı önce İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurduk. ‘Kod 29’ adaletsizliğine karşı hukuk mücadelesini başlatacağız” dedi. (Kaynak: Artı Gerçek)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu